Zwemhaak Krachtige Teams

Sommige dingen zijn onveranderlijk

…Terwijl ik met de schoolslag door het water glijd, besef ik me dat sommige dingen onveranderlijk zijn…

Dat denk ik als ik naar de angstaanjagende zwemhaak aan de muur van het zwembad kijk. Het is precies dezelfde haak als toen ik heeeel wat jaren geleden aan het zwemmen was voor diploma A en B.

Om je heen zie je hoe snel veranderingen elkaar opvolgen. Verbeteringen om het sneller, beter, efficiënter te doen en daarover communiceer je dan met je doelgroep. Hoe complexer het project, hoe groter de wens dit te delen met ieder die het horen wil. Het is begrijpelijk waardering te willen voor overwonnen moeilijkheden, alleen ís iedereen al zo druk, ook zonder dat prachtige project.

Wat te doen?
Verplaats je eens  in de schoenen van de collega die straks volgens een nieuwe manier mag werken.  Waar loopt hij momenteel tegenaan? En dat wetende, wat is noodzakelijk voor hem om te weten, zodat hij na de invoering weet wat hem te doen staat? Pas als je dat begrijpt, kun je een goede communicatie aanpak opstellen voor jouw verandertraject. Gek genoeg gaat het namelijk in eerste instantie niet over de nieuwe tools en processen, maar over aansluiten bij de dagelijkse praktijk van jouw doelgroep. Hoe past jouw verandering bij hun situatie? En daar start je met je communicatie boodschap.

De onveranderde zwemhaak
Misschien is deze zwemhaak wél veranderd in de laatste decennia, maar is het gewoon niet gecommuniceerd naar ons. Misschien weten alleen de badmeesters en de mensen met zwemles dat. En dat zou dan ook prima zijn, want moet elke baantjes-trekker dat ook weten?

Hoe is het voor jouw project?
In alle eerlijkheid, ben je gericht op wat jij wilt vertellen aan zoveel mogelijk mensen, of richt je je op wat de ontvangende partij wil, of moet weten? Als je eens wilt sparren over de communicatie  en verander management aanpak voor jouw project of programma, stuur me dan een bericht.

Verder ben ik benieuwd wie voorbeelden heeft van ijzersterke verandercommunicatie. Wat werkte heel goed en waarom?

#verandermanagement#communicatie#projectmanagement

Scroll naar boven
Teamdagen, communicatietraining en veranderplannen