change curve

Omgaan met veranderingen in Coronatijd

In deze Corona-tijd waarin we zo veel mogelijk thuis blijven, herken ik de verschillende fasen in de change curve* heel goed voor mijn persoonlijke situatie. In het begin ontkende ik het belang en weigerde ik mee te gaan met de massa hysterie rond dit virus. Zeker ben ik ook boos geweest…en als startende ondernemer heb ik ook wel even gedacht dat dit een heel ongelukkig moment was voor een pandemie. Maar al met al, heb ik het zeker niet slecht. Er is voldoende eten, we hebben een dak boven ons hoofd en zijn goed gezond.

Aanpassingsvermogen in tijden van crisis
Als change management professional gebruik ik de change curve vaak om uit te leggen welke fasen mensen doorlopen bij een verandering en hoe je hen zo goed mogelijk kunt begeleiden. Afgelopen week ervoer ik hoe zeer de change curve van toepassing was toen een dierbaar familielid kwam te overlijden door het coronavirus dat rondwaarde in het verpleeghuis waar hij revalideerde. Het was een shock om te zien hoe snel alles ging en vervolgens was het moeilijk te geloven (“denial”) dat de mogelijkheden voor een uitvaart zeer beperkt waren vanwege de voorschriften vanuit het RIVM. Het bleek echter dat de uitvaartbranche zich inmiddels had aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. We konden online de uitvaartceremonie bijwonen. En hoewel ik me aan de ene kant boos voelde (“anger”), omdat ik op deze manier helemaal geen afscheid wílde nemen van mijn lieve oom, was het beter dan niets. Ik voelde me redelijk down, want het overlijden was al heel verdrietig, maar het vooruitzicht op een beroerd afscheid, maakte het nog erger (“depression”). Toen echter bleek dat er na enkele maanden nog een bijeenkomst zou komen om mijn oom gezamenlijk te herdenken (“bargaining), kon ik de situatie enigszins accepteren (“acceptance”).
 

 
Medewerkers begeleiden bij veranderingen
Als change manager merk ik dat leidinggevenden het soms raar vinden dat bij het omgaan met veranderingen de change curve wordt gebruikt. Die gaat immers over de fasen bij verlies en rouwverwerking. Het blijkt dat dit model toepasbaar is op álle veranderingen. Hoe snel je door de verschillende fases gaat, hangt af van een individu en de soort verandering. Zelfs bij positieve veranderingen, bijvoorbeeld een nieuwe baan, heb je een moment van een dip. Bijvoorbeeld op het moment dat je afscheid neemt van je collega’s, of wanneer je in je nieuwe functie merkt dat je benodigde nieuwe vaardigheden nog niet beheerst. Logischerwijs is de dip minder diep en is deze korter dan bij onprettige of onvrijwillige veranderingen. Op de website van Insights vond ik een interessant artikel waarin per fase van de change curve wordt beschreven hoe je een individu kunt coachen bij het accepteren van een verandering.

Sparren over jouw team in verandering
De huidige corona-tijd zorgt voor veel uitdagingen voor teams en leidinggevenden. Hoe zorg je dat medewerkers gemotiveerd blijven en hoe houd je zicht op de resultaten van jouw team? Wil je hierover een keer sparren met een ‘onafhankelijk’ iemand en reflecteren op hoe het  managen van je team nu gaat? Neem dan contact met mij op en dan plannen we een vrijblijvende online-afspraak. Mail me of bel me gerust.
 
 
* Het Kübler-Ross-model met de vijf fasen van verdriet, beschrijft een reeks emoties die worden ervaren door terminaal zieke patiënten voorafgaand aan de dood, of mensen die een geliefde hebben verloren, waarbij de vijf fasen zijn: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie, en acceptatie.
 
Veel succes in deze roerige tijden,
Be safe!
Scroll naar boven
Krachtige Teams | Verandermanagement