Krachtige Teams_Blog

“Nee meneer, even wachten..eerst zone 3”

Wenen Vliegveld – zatermiddag, iets na 12 uur op een zonnige dag. Verwoed probeert de floormanager van de vliegmaatschappij reizigers te laten wachten…want ze zijn namelijk nog niet aan de beurt. โ€œNee, meneer, u hebt een zone 3 ticket, nu boarden we alleen zone 1 en 2โ€ฆโ€.

Ik vlieg niet zo vaak, dus weet niet hoelang het instappen al is ingedeeld in zones. Maar op de heenweg was ik op Schiphol blij verrast door alle verbeteringen die zijn doorgevoerd om grote stromen mensen zo efficiรซnt mogelijk door de douane en in het vliegtuig te loodsen. Waaronder dus het onboarden per โ€˜zoneโ€™. Op de terugreis zag ik het weer in de praktijk; veranderen van gedrag is lastig!

โ€œ๐˜”๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ, ๐˜ธ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ถ ๐˜ป๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฆ ๐˜ถ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ตโ€ฆโ€.

Sommige mensen, waaronder ik zelf, wachtten rustig tot โ€˜hun zone-nummerโ€™ werd omgeroepen. Anderen bleven proberen zo snel mogelijk het vliegtuig in te komen. Het had geen zin, want een alarmlicht ging af wanneer je onterecht probeerde te passeren.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ถ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ด?
Ik vroeg me af wat het nu zo moeilijk maakt om te wennen aan de nieuwe manier van reizen. Wat voor mijzelf ook gold, is dat ik niet wist dat deze veranderingen waren doorgevoerd. Ik kon me er wel iets bij voorstellen, na alle verontrustende berichten afgelopen maanden over de (te) grote hoeveelheid reizigers. Maar misschien gold voor de anderen, dat ze het niet wisten, maar ook niet begrepen en daardoor niet wilden/konden veranderen.

Dit fenomeen zie je ook weleens terug bij het ๐ฆ๐š๐ง๐š๐ ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ฏ๐ž๐ซ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ข๐ง ๐จ๐ซ๐ ๐š๐ง๐ข๐ฌ๐š๐ญ๐ข๐ž๐ฌ; als medewerkers niet begrijpen waรกrom er iets moet veranderen en het niet helder is wat er van hen wordt verwacht, gebeurt er niet veel. Een succesvol verandertraject start naar mijn idee altijd met een verhaal over de noodzaak van de verandering, een aantrekkelijk perspectief in de toekomstige situatie en de uitleg hoe we daar gaan komen. Dit komt allemaal tot uiting in een aantrekkelijke ๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ฟ๐˜†.

๐˜ž๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜๐˜ญ๐˜ช๐˜ฆ๐˜จ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ …Ondertussen kost het bij de gate bijna meer tijd en moeite om mensen tegen te houden, dan ze gewoon maar door te laten. Maar ja, de aanhouder wintโ€ฆen uiteindelijk moet men het toch een keer leren ๐Ÿ˜‰

#behaviorchange#compellingchangestory#caseforchange#changecommunications

Photo: JESHOOTS on Unsplash

Scroll naar boven
Teamdagen, communicatietraining en veranderplannen